БЕСІДА З РОМАНОМ КОРОЛЕМ

Роман, доброго дня! Величезне спасибі за можливість поспілкуватися з Вами і задати питання, відповіді на які із задоволенням будуть читати наші підписники , які є Вашими шанувальниками, уболівальниками триатлону в цілому, CapitalTRI, і нашої чудової збірної України по паратриатлону. І ще, дякуємо, що Ви взяли участь в тестуванні нової в Україні спортивної косметики на основі CBD американського бренду MUSCLE MX.

Питання: Триатлон - це такий пласт життя, який захоплює людину повністю. Не тільки всі його м'язи і можливості тіла, але і думки, мрії, час. Що в ньому привернуло Вас найбільше? Чому не окрема дисципліна, а саме багатоборство?

Відповідь: Триатлоном я почав займатися в 9-му класі, а до цього я щільно займався плаванням. У той час (2000-й рік) про триатлон майже ніхто і не знав. Я почав розбиратися, і, що відразу сподобалося - це поєднання трьох різних видів спорту, які гармонійно дають навантаження і розвивають м'язи всього тіла. А ще - локації змагань. Здорово було подорожувати: курортні міста, свіже повітря, природа, відкрита вода. Спорт і подорожі. Багато нового для себе відкривав і дізнавався. Плюс сам триатлон цікавий тим, що на змаганнях важлива і стратегія і тактика. Потрібно знати суперників, знати, як з ким плисти, щоб потім потрапити в першу велосипедну групу або виїхати у відрив, або взагалі "насмикати" суперника на велодістанціі, щоб він потім не зміг швидко побігти. І робити все це треба в процесі, аналізуючи свій стан і стан суперників. І таких цікавих моментів в триатлоні дуже багато. Це не тільки м'язи і швидкість.

Питання: Чи можете зараз розповісти про найвизначнішу для Вас подію саме спортивної кар'єри: особисто, або в складі збірної? Що відчували в цей момент?

Відповідь: Коли займався особисто - то дуже підбадьорювало відчуття, коли стоїш на стартовій лінії з найсильнішими атлетами світу, і щоб змагатися з ними на Чемпіонаті Світу, треба спочатку відібратися в цей стартовий список (що дуже складно за багатьма параметрами). Це дуже мотивує і відчуваєш, що треба гідно виступити за країну і себе. І для тебе особисто  - це не тільки твоя перемога, але і перемога країни. Навіть коли береш участь в менш значних змаганнях, все одно є це почуття. І коли працюєш в складі команди або естафети - теж. А зараз, будучи гайдом на змаганнях з незрячим атлетом, і керуючи збірною командою України, відчуваєш цю відповідальність тільки в багато разів сильніше. Уже той факт, що ми відбираємось і готуємось до Токіо - вже значний показник. Це найважливіший старт всієї команди під моїм керівництвом. Рівень відповідальності - просто зашкалює.

Питання: Коли перед Вами постало питання, чи продовжувати спортивну кар'єру на самому піку Ваших успіхів або присвятити себе роботі гайда і, в подальшому, тренера, що переважило чашу терезів на користь тренерської роботи?

Відповідь: На той момент я розумів, що змагаюся з атлетами з країн, де можливості і фінансування у атлетів набагато більше ніж у мене. Я виступав і за клуби інших країн (Франції, Словаччини) та розумів спортивну структуру в різних країнах. Як все працює, і на що можна розраховувати. Спорт - це той же особистий бізнес. Чим більше в себе вкладеш, тим більше можливостей отримати хороший результат. Відповідно, щоб показати максимальний результат, треба більше вкладати в себе. Не завжди виходить, а розраховувати на державу було складно. Тому я думав, що можна зробити ... Як краще будувати свою подальшу спортивну кар'єру. Склавши всі можливості, спрогнозувавши можливий результат, перспективи і ризики, всі плюси і мінуси - вирішив, що треба розвиватися в тренерській діяльності. Розумів, що в моєму віці можу вже не тільки робити сам, але і вийде навчити інших. І, до речі, це величезний особистісний розвиток. Тому що у мене вже є призери Чемпіонатів Світу та переможці Кубків Світу. Я допоміг їм стати сильніше, домогтися результатів навіть більших, ніж у мене.

Питання: Кого з Ваших тренерів Ви найчастіше згадуєте сьогодні? Чим найбільше можна було мотивувати особисто Вас, як спортсмена? Чи застосовуєте цей спосіб зараз зі своєю командою?

Відповідь: Найчастіше згадую Панаріна Едуарда Євгеновича. Він до кінця 2020 року Едуард Євгенович - головний тренер збірної України з триатлону. І не тільки згадую: але спілкуюся і раджуся. Вважаю його думку однозначно важливою, завдяки його досвіду і знанням. Він не просто допомагає, а в 90% випадків може спрогнозувати ситуацію і можливий результат. До питання про мотивацію. Вже говорив, що в мій час не вистачало багато, щоб робити процес тренувань і зборів комфортним і зручним, навіть екіпіровки було недостатньо. Тому додаткові можливості завжди мотивували зробити більше, краще, швидше. І, зараз, коли у мене така класна команда, намагаюсь надати їм найкраще, щоб не погасити ту іскру, яка в них горить. Але найголовнішою мотивацією вважаю, що ми представляємо країну на міжнародних змаганнях і несемо відповідальність за результат наших зусиль. І у нас є все для перемоги: і здатності і можливості.

Питання: Паратриатлон, як і багато інших паралімпійські дисципліни, викликає захоплення і питання: ЯК? Як можна домагатися таких чудових результатів, незважаючи на деякі фізичні обмеження?

Відповідь: Це завжди щільна робота над собою. Самовіддача і напружений графік. Натхнення і дисципліна. Насправді людина дуже сильна, важливо дати їй це відчути і зрозуміти. Спортсмен адаптується під різні навантаження і ситуації, важливо простежити, щоб він робив це правильно, не завдаючи шкоди собі. І тоді результати приголомшують.

Питання: Ваш тандем з Василем Закревським виступає і виглядає настільки органічно, що здається немає ніяких труднощів і перешкод в процесі. І все-таки, що найбільш важко дається в тренуваннях і змаганнях? А що викликає загальний підйом і задоволення?

Відповідь: Це результат довгих тренувань, проведених разом. Важливо «дихати одним повітрям», відчувати один одного. Ця гармонія опрацьовується на тренуваннях і зборах. Щоб викладатися одночасно, а не «сачковать». Робота в унісон - це те що ми постійно підтримуємо в собі на тренувальному процесі, і на змаганнях. І дуже мотивує, що тільки від загальних зусиль буде видно відмінний спільний результат.

Питання: Ви любите свою роботу тренера. Так? Адже з маленької команди в складі двох-трьох чоловік виросла величезна відповідальність за цілу збірну. Які почуття переживаєте, коли Ваші підопічні відмінно виступають і показують прекрасні результати?

Відповідь: Заради цього і працюю! Подобається і сам процес, але більше те, що є непогані результати! На це працює вся команда, починаючи з глави Національного Паралімпійського комітету Сушкевича Валерія Михайловича, кожного тренера, кожного спортсмена, і всіх, хто причетний до цього спорту. Всі буквально викладаються заради цих перемог!

Питання: Спорт і біль іноді вважають синонімами. «Якщо немає больового відчуття - не буде результату. Працюй через «не можу», тримайся  і переможеш! »  Яку спортивну біль можна і потрібно перетерпіти, а яку потрібно прибирати, або хоча б мінімізувати?

Відповідь: Погано, коли певна локальна біль. Вона показує збої в організмі. До неї треба прислухатися, її треба прибирати. А біль всього організму, коли він працює на межі можливостей - це тренується. Всі спортсмени до неї звикають, пристосовуються і вважають повсякденністю.

Питання: Ви брали участь в тестуванні інноваційної спортивної косметики MUSCLE MX. Це абсолютно новий для України напрям, засноване на CBD-складової, коли можна не тільки мінімізувати больові відчуття бальзамом Recovery, але і за допомогою бальзаму Activate розігріти «холодні» м'язи і запобігти мікротравми м'язів. Ви можете трохи розповісти про Ваші загальні  відчуття, плюси-мінуси обох бальзамів, їх переваги, порівняно з фармацевтичними мазями і таблетками.

Відповідь: Дуже складно чітко порівняти різні препарати, так як немає ідентичних ситуацій в житті, завжди різний  стан організму, зовнішні чинники, травми різної складності, різна ступінь загоєння, цикл року і це все впливає на відчуття. Але відчуття полегшення болю, відчуття розігрітих еластичних м'язів, відчуття кращого відновлення, і навіть приємний запах і зручність використання стіків - то, що з першого разу привертає при використанні MUSCLE MX.

Питання: Багато людей в нашій країні не знайомі ще з СBD інгредієнтом і засобами для спортсменів на його основі. Все невідоме лякає і викликає багато запитань, а іноді і повне відторгнення. Хоча цей компонент добре відомий і використовується в Європі і Америці. Що Ви особисто думаєте про цю речовину? Чи вважаєте ви її безпечною і перспективною  для використання в спортивній косметиці?

Відповідь: Багато людей знають дуже небагато про медицину взагалі і медичні препарати зокрема. Використовуючи якісь засоби, тому, що хтось сказав, порадив, десь прочитав. Тому бажано взагалі-то заздалегідь трохи розібратися перед застосуванням. Це треба виховувати в людях. Перед застосуванням, я почитав про складові, механізм дії, вивчив сертифікати. Після цього - пробував. У спортивній косметиці -  це безпечно і корисно. Перевірено на собі.

Питання: Кому можете рекомендувати до використання засоби MUSCLE MX? Чим  це може допомогти?

Відповідь: Спортсменам, які користуються розігріваючими мазями для зменшення ймовірності отримання травм, коли холодно. Або, коли треба щоб працювали м'язи дуже інтенсивно в холодну погоду, а можливості розім'ятися мало. Коли є ймовірність різких рухів на не розігріті м'язи. Ну і після тренування - для релаксації м'язів. Особливо, якщо були мікротравми.

Питання: Ви використовували бальзами для всіх етапів триатлону? Є Ваші особисті поради і рекомендації, коли і де їх краще застосовувати? Цікавить також етап плавання: ефект при тренуваннях на воді відрізняється чимось від дії тренувань на суші? Чи не втрачає він в воді свої властивості?

Відповідь: Використовував у всіх видах: плавання, вело, біг. У воді бальзам ACTIVATE тримається досить довго, зберігаючи всі свої властивості. Крім основних лікувальних,  ще допомагає від натирання. Дуже зігріває. На велоетапе, якщо мазати не закриті одягом ділянки тіла, то під час руху здається, що обдуває холодним повітрям, але ці зони залишаються теплими. Ну а на бігу зовсім все відмінно, ніяких нюансів. А після тренувань відновлює бальзам RECOVERY,  дає приємне відчуття свіжості в м'язах, насправді незрозуміло, як ніби одночасно і зігріває і охолоджує. Але діє, і все зігріте)).

Питання: Зараз в змаганнях пора міжсезоння? Плануються якісь серйозні заходи, в яких Ви будете брати участь? Або етап відновлення, тренувальних зборів і підготовки до наступного сезону?

Відповідь: Після останнього старту в сезоні - дав атлетам 10 днів легких тренувань і 2 тижні відпочинку з тренуваннями за бажанням. Тільки що повернулися зі тренувальних зборів, де використовували всі можливості клімату Туреччини: бігали, плавали, катали. Вже вкотре ми повертаємось  до нашої улюбленої Аланії, для того щоб провести близько місяця активної підготовки до майбутнього сезону. Плавання відбувалось у басейні та у чистій воді Середземного моря. Базову велосипедну роботу катали набережною та гірськими дорогами. Бігали також набережною Аланії. Гарні тренування та відпочинок.

Питання: Чи використовували  на тренувальних зборах косметику MUSCLE MX для поліпшення своїх можливостей і результатів?

Відповідь: Обов'язково. М'язи дякували нам за це :) .

Питання: Роман, Ви є головний тренер  збірної України з паратриатлону і уявляєте нашу країну на світових змаганнях. Нещодавно в своїх соціальних мережах Ви опублікували ролик про те, як непросто тренуватися спортсменам зі слабким зором. Ви піднімаєте дуже серйозні питання, турбуючись про майбутнє триатлону і паратриатлону в нашій країні. Що можна змінити і поліпшити в сучасних реаліях, щоб наші спортсмени, як і раніше, захоплювали нас своїми досягненнями?

Відповідь: Той, хто хоче - може! У триатлоні, звичайно важливо все. І підтримка, і фінанси, і злагодженість роботи. У нас зараз все відмінно, є ресурси і фізичні і матеріальні. Найголовніше працювати собою, над собою, по-максимуму, більше суперників, щоб перемагати. Що змінити? - немає межі досконалості. Є можливості, є бажання - будемо намагатися і покращувати умови для нашій команди. Це завжди вітається.

Питання: А які глобальні цілі ставите перед собою, перед командою на майбутнє?

Відповідь: Зараз у нас мега-ціль - перемагати в Токіо. Все підпорядковано їй. І ми дуже щільно працюємо над здійсненням цієї мети. А потім буде час подумати і про розширення команди.

Наша компанія GRANDTOURISM своєї головною місією бачить свою участь у розвитку триатлону в Україні, представляючи в країні кращі світові бренди одягу, екіпіровки, аксесуарів і косметики для спортсменів. І ми бажаємо Вам, щоб Ваші плани і цілі втілилися! А ми будемо за Вас вболівати, радіти Вашим успіхам і намагатися, щоб продукція MUSCLE MX хоч трохи наближала фінішну стрічку і п'єдестал, до яких прагнуть всі спортсмени! Спасибі Вам величезне за ці хвилюючі хвилини очікування і радість від Ваших перемог! І велике спасибі за час, приділений нашої розмові.