Віктор Зємцев - Легендарна залізна людина!

Вікторе, добрий день! Дякуємо  за можливість поспілкуватися з Вами і задати питання, відповіді на які із задоволенням будуть читати наші підписники, які є Вашими шанувальниками і вболівальниками триатлону. Людьми, які вже займаються цим видом багатоборства або тільки хочуть спробувати свої сили.

Питання. Self-made-man (людина, яка зробила себе сама) - чи можна Вас назвати так? Ви самостійно, без тренерів і підтримки зайнялися триатлоном і досягли значних результатів. Чому саме триатлон?
Відповідь. Доброго дня! Насправді це не зовсім так. Під час мого спортивного шляху поруч завжди знаходилася велика кількість людей, як тренерів, так і спортсменів високого рівня. А також друзів, старших товаришів і наставників. І дуже допомагала підтримка рідних і близьких. Кожен з цих людей зробив внесок у формування мене як спортсмена. З іншого боку, звичайно, без мого бажання щось робити, методичний та фізичний вплив був би дарма.  Результат атлета і сам атлет - це всього лише вершина великого айсберга. І все, що передувало цьому успіху протягом багатьох років забувається або здається незначним. Небагато хто можуть визнати, що це загальний результат, загальна перемога великої кількості людей. Спасибі їм всім на моєму шляху!

Питання. Якби починали з нуля зараз, маючи знання і досвід? Взяли б собі тренера? Або самі?
Відповідь. Озираючись назад в минуле, я, звичайно ж, бачу помилки і кроки, які були неправильними, нерезультативними. І не тільки в спорті. Так, щось змінив би в підготовці, щось додав, а щось і зовсім прибрав. Говорячи коротше - так, я б працював з тренером, а й використовував би також свої знання і досвід. Тому що вони мене теж привели до таких результатів.

Питання. «Не сотвори собі кумира» кажуть, але чи є у вашій спортивному житті  людина, на якого хотілося б рівнятися?
Відповідь. У мене немає однієї людини, на яку я хотів би рівнятися. Але знаю, що всіх сильних людей об'єднує одна якість - цілеспрямованість. Я більше на це якість рівняюся. І ще ... Треба розуміти, що до будь-якої мети в спорті потрібно йти в перебігу якогось довгого часу. Від величини мети залежить кількість часу, вашого таланту в цьому виді діяльності, вашої завзятості та самовіддачі в цьому напрямку. І, останнє - чим ви готові пожертвувати заради перемоги. До речі, дуже важливо, напевно - чи отримуєте ви задоволення від шляху до досягнення цієї мети чи ні? Якщо немає, то всі зусилля треба збільшувати в N раз.

Питання. У Вас спорт почався після армії. Ваша думка зараз - з якого віку найкраще починати займатися триатлоном? І чи є взагалі вік у триатлону?
Відповідь. Думаю, що обмежень немає. Головне робити все правильно. Якщо спортсмен тільки плаває (займається плаванням), велоспортом або легкою атлетикою в дитячому віці, то він вже набуває якісь навички для триатлону. Спеціалізацію на триатлон з моєї точки зору варто давати з 14-15 років.

Питання. Триатлон зараз дуже популярний в Україні, як думаєте, чому? І що бажано зробити, щоб він став доступний для багатьох, хто хоче спробувати себе в цьому виді багатоборства.
Відповідь. Я вважаю, що триатлон доступний в даний час для всіх бажаючих. Потрібно справжнє бажання. Тоді проблеми можна вирішити. Треба пробувати, робити. Зараз така велика кількість стартів, як в Україні, так і за її межами. На будь-який смак, вік, підготовку. Є можливість вибирати дистанції.
А популярний триатлон, на мій погляд, тому що можна відчути себе справжнім спортсменом, подорожувати і бути частиною цікавого ком'юніті.

Питання. Дитячі та підліткові клуби, школи триатлону - це добре? Хотілося б зробити таку?
Відповідь. Чесно сказати, я не бачу гострої необхідності в такій жорсткій спеціалізації або окремої назві. Діти можуть займатися спортом і вибирати свій напрямок вже пізніше, отримавши хорошу спортивну підготовку. Але якщо цікаво, то чому б і ні. Попит народжує пропозицію. Профілювання для подальшого розвитку - підтримую.

Питання. Що означає термін «перспективний»? Що повинно бути в людині, щоб він став переможцем?
Відповідь. Термін «перспективний» нічого не означає для мене в спорті. Тому що на моїй практиці дуже багатьох називали «перспективними». Але трапляються різні обставини, які ведуть «перспективного» в інші русла від спорту, триатлону. Різні ... Але в основному це небажання терпіти, страждати і фінансові труднощі. Чим вище ви піднімаєтеся, тим складніше вам стає. Триатлон - це важкий вид спорту і потрібно, перш за все, любити його в собі, а не себе в ньому. Тоді він стає частиною життя або стилем життя. Вам подобається те, що робите. І все. Але, напевно, «перспективний спортсмен» - це ще і якості людини, спортсмена, які він виявляє в даному виді спорту. Такі як: витривалість, швидкісні якості, техніка рухів, вміння думати і приймати швидко правильні рішення на старті і під час тренувань, правильно сприймати прихожу інформацію і аналізувати її. Тоді у цього спортсмена дійсно хороші перспективи.

Питання. А що мотивує Вас?
Відповідь. На початковому етапі я просто хотів брати участь в боротьбі. А коли ви можете прогресувати, то цей процес вже захоплює, чим далі, тим більше. Я завжди шукаю нові шляхи розвитку і поліпшення. Цей процес цікавий, у нього немає меж. Ти рухаєшся вперед, як ніби на хвилі. Мені не потрібно було шукати мотивацію. Я навіть терміна такого не знав ☺. Вона була в мені і зі мною завжди.

Питання. Які спортивні плани на 2021 рік? Які вже намітили для себе старти?
Відповідь. Свій ПРО шлях я завершив в 2018 р.  Тепер пауза і може такі потім старти у віковій категорії 49-54. Поки сконцентрувався на тренерській діяльності.

Питання. Стаєр - це про вас в спорті? Або і в житті берете великі дистанції і довгограючі проекти? Тренерська діяльність в рамках збірної - це довгий проект?
Відповідь. Думаю, що будь-яке варте і серйозне заняття, проект - швидкісна здійснити важко. Так показує практика і досвід багатьох успішних людей. Швидко казка мовиться, та не швидко діло робиться  ☺. І так, напевно, я стаєр.

Питання. Ви Людина-Легенда, перераховувати Ваші досягнення і перемоги, значить мінімум пів статті зайняти регаліями і титулами. А який з них для Вас найдорожче?
Відповідь. Все по-своєму цінні. Адже перемога - це маса емоцій і переживань. Це і перша перемога в Клагенфурті, і перемога на Чемпіонаті світу в Данії. Також перша перемога в Америці. Тоді здавалося, що це неможливо! Пам'ятаю все, навіть найменші подробиці.

Питання. П'ять Клагенфуртів, почесне звання Короля - чим так приваблюють ці змагання?
Відповідь. Хто хоч раз стартував в Клагенфурті, ті хочуть повернутися в Клагенфурт знову. Це Австрія, гонка з найкрасивіший природою, чудовими ландшафтами. На старті дуже багато емоцій, як від спортсменів, але більше навіть від глядачів. Тисячі людей виходять тебе підтримувати - і це дуже круто. Хочеться викладатись на всі 100%. На цей старт завжди приїжджають сильні спортсмени, так що стежити і змагатися з такими «рейсами триатлону» дуже цікаво. Звичайно ж Австрійські гори приносять свою родзинку на велоетапе, відпочити не вийде ☺. Організатори цього старту і жителі міста роблять завжди особливу неповторну атмосферу.

Питання. Шість чемпіонатів Кона. Який запам'ятався найбільше, і чи будуть ще Гаваї?
Відповідь. Я пам'ятаю все старти там. І всі вони дуже запам'ятовуються. Починаючи з шляху на Кону - це особливий, важкий особистий шлях. Потім підготовка до відбору, відбірковий старт - це довгий час і багато тренувань. Далі йде підготовка на саму Кону - ще більше тренувань, нервів, відповідальності. І в самому кінці - перельоти, подорожі і самі старти, важкі, як фізично, так і морально. Їх не можна забути - це точно. Може в якийсь вікової категорії ще мене чекатимуть Гаваї.

Питання. Що для вас означають Міжнародні змагання з триатлону на призи Чемпіона Світу, Майстра спорту України міжнародного класу Віктора Земцева?
Відповідь. Була ідея організаторів цього старту, моїх друзів і товаришів. Це для мене багато значить. Шкода, що зараз не завжди особисто можу бути присутнім на них, але я завжди за розвиток триатлону в Україні і тим більше в Донецькій області, звідки я родом і де починав свій шлях.

Питання. А взагалі, що таке слава в спорті? Як її досягти?
Відповідь. Потрібно завжди щось робити в цьому напрямку. Рухатися в цьому напрямку, розвиватися, ставати сильнішими, витривалішими. Це про мету і наполегливість. І тоді слава сама вас знайде. Напевно так ;-))

Питання. Спорт і травми, спорт і біль, спорт і перевантаження. Через це обов'язково проходити, щоб стати чемпіоном?
Відповідь. Можливо ви зможете стати чемпіоном без страждань, травм, болю. Але з досвіду таке трапляється тільки в області фантастики. Завжди інші спортсмени, що конкурують з вами, не дадуть вам розслабитися і відпочити. На старті вони завжди зроблять вам боляче, якщо Ви не готові. І на фініші вам буде боляче емоційно ;-))))) А підготовка і змагання - це завжди гіпернагрузкі!

Питання. А яка кількість тренувальних годин у вас в тиждень? На що зараз робите більший акцент?
Відповідь. Коли я готувався наприклад в 2017 р до ЧЄ Almere і IM Barcelona, ​​то обсяги доходили до 40 годин на тиждень. Сьогодні я не готуюся. Пріоритети помінялися і цілі, тому обсяги тримаються в районі 7-8 годин. Але настає весна і потихеньку вело дає свої навантаження і обсяг збільшується.

Питання. Харчування і триатлон. Спортивне харчування, дієти супроводжують Вас по життю? А чи любите ви просто смачно поїсти? Кухня якої країни Вам найбільше подобається? І яке Ваше улюблена страва?
Відповідь. Так, поїсти, звичайно, люблю. Їмо і люблю все, що вдома приготують ☺. Кілька років (напевно з 2015 і по 2018) дотримувався дієту- скоротив швидкі вуглеводи, прибрав газовані напої, додав більше білка і рослинної їжі. При підготовці використовував спортивне харчування від компанії GU. Це був мій спонсор і я їм був задоволений всі роки. Спасибі їм велике.

Питання. Яка пора року, яка країна і який ландшафт найбільше подобається для зборів і тренувань?
Відповідь. Ой, та вибирати не доводилося особливо. На збір катати  виїжджали з лютого і до квітня. Далі вже починається стартовий сезон. По 2014 виїжджали в Крим, Ялту - дуже подобалися там підйоми в гору на велосипеді. З 2015 Кіпр, Іспанія приваблювала достатком морепродуктів і фруктів, а також великою компанією для тренувань. Я віддаю перевагу і мені дуже подобається тренуватися в горах на високогір'ї, тому якщо є можливість, то вибираю їх.

Питання. Екіпірування для триатлону - зручна і правильна. Це тема для окремої статті, а Ви, як ніхто інший, знаєте всі нюанси одягу і аксесуарів спортсменів і що може допомогти або навпаки погіршити результат гонки. Можете сказати, яким має бути спорядження триатлета?
Відповідь. Перш за все: правило перше і головне - нічого нового на старт не одягати! Все треба випробувати перед головним стартом, на менш важливому змаганні або тренуванні. Завжди випробовуйте вашу екіпіровку і імітуйте дії на тренуваннях або змаганнях з меншою значущістю. Навіть хороші і дорогі бренди можуть піднести несподіваний і неприємний сюрприз. Спорядження в першу чергу має бути зручним і підходити саме вам. Якщо і буде косяк, то хоча б можете знати звідки він може бути.

Питання. 100 дол. за Ваш перший велосипед Харківського велосипедного заводу, а якому велобренду зараз віддаєте перевагу?
Відповідь. Зараз у мене GAINT Trinity від офіційного дилера в Україні. Генеральний ШЕФ Віктор Петрович надав спонсорську підтримку в 2018 р.  Спасибі за підтримку йому.

Питання. Вік триатлону не перешкода, але все частіше  молоді наступають на п'яти. Як утримати результат? Що таке проф.спорт для Вас, аматорство, тренерська робота?
Відповідь. Триатлон дуже молодшає. Раніше спортсмен розкривався до 30 років, а зараз в 19 років він вже Чемпіон по всім дистанціям. Звичайно, коли тобі під 50, ти замислюєшся не про те, як поліпшити свій результат, а як його хоча б утримати ☺  Але, незважаючи на вік, в 2017 році я показав свої кращі результати за свою професійну кар'єру. Це вийшло, на мій погляд, завдяки сукупності факторів: досвід і правильне спортивне харчування в тому числі, грамотне відновлення і відмінне екіпірування, правильні навантаження, використання всіх нових гаджетів, технологій і програм, повний контроль здоров'я і самопочуття. А найголовніше - велике бажання бути в обоймі триатлону)). Тому що, триатлон - це моє життя. І це не гучні слова. Я прийшов до нього тільки заради задоволення, потім став заробляти своєю улюбленою справою. Це велике везіння, коли робота приносить задоволення. Мені пощастило я вважаю. Далі також буду їм займатися, вже як любитель, і ділитися знаннями і досвідом, як наставник і тренер.

Питання. Як релаксіруете, де берете сили, і як виходить максимально відновитися після великих навантажень?

Відповідь. Для мене відновлення - це обов'язково раз на тиждень сауна, масаж. Додатково по можливості compex, indiba, льодові ванни і т.п. І те, чим я ніколи не жертвую - це сон.

Питання. Яка музика найчастіше звучить у ваших навушниках?
Відповідь. Я бігаю, катаюся на велосипеді завжди без навушників і музики. Залишаюся наодинці зі своїми завданнями і планами на тренування, думками. Тренування - це вже моя музика, моя медитація, тому у мене немає навушників з музикою або аудіокнигами.

Питання. Що б побажали тим, хто хоче спробувати свої сили в триатлоні?
Відповідь. За настроєм можу побажати 2 варіанти:
1. Не зв'язуйтеся з цим ;-)))):
2. А якщо зв'язалися, то успіхів, сил і терпіння. У Вас обов'язково все вийде. Це того варто. Я точно знаю!

Спасибі величезне Вікторе, за приділений час, прямоту і щирість у розмові! Бажаємо Вам подальших успіхів та перемог в улюбленому виді спорту! Здоров’я та нових планів та їх втілення в життя!